EV charging at home

Een laadpaal thuis? Hier moet u op letten

Blog 5 Aug 2024

Of een elektrische laadpaal thuis nog steeds interessant is, zelfs als uw werkgever de kost van aanschaf en installatie niet (volledig) vergoedt? Wat ons betreft wel. We zetten de kosten, voordelen en enkele tips voor u op een rijtje.

Waar u ook rijdt langs Belgische wegen: meer en meer komt u privé-laadstations tegen bij mensen thuis. Ondertussen hebben 30% van de bestuurders die bij Arval een wagen leasen, thuis een laadoplossing. Maar zo’n laadpaal installeren is natuurlijk niet bij iedereen mogelijk. Bij mensen die in een rijhuis zonder oprit of garage wonen is het een hele uitdaging. Wanneer u in een flatgebouw woont en de mede-eigenaars het niet toestaan, zelfs onmogelijk.

 

Wat kost zo’n laadpaal thuis?

Beschikt u over de mogelijkheid om er eentje te installeren en hebt u een elektrische bedrijfswagen (of krijgt er in de toekomst mogelijk eentje), dan is het nog steeds aangewezen om te kiezen voor een slimme laadpaal thuis. Reken hiervoor op een kost van ongeveer 2.000 euro. Bij de introductie van elektrisch rijden enkele jaren geleden, besloten veel bedrijven die kost volledig op zich te nemen om de transitie te versnellen.

Sommige bedrijven doen dit nog altijd. Andere bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid de laadpaal aan te schaffen via het cafetariaplan. Maar meer en meer, ook bij Arval, wordt de kost van de laadpaal opgenomen als optie binnen het leasingcontract. En dat is logisch: gespreid over de duur van een leaseperiode van 48 maanden, heeft een laadpaal van 2.000 euro een minimale impact op de leaseprijs.

 

Kies voor een slimme laadpaal

Vanuit werkgeversstandpunt heeft laden op het werk alvast de voorkeur (want dat kost het minst). Op de tweede plaats komt laden thuis. Publiek laden is doorgaans het duurst. In de car policy vindt u terug hoeveel u maximaal publiek mag laden.

Voor u als bestuurder van een leasewagen is een slimme laadpaal zeer nuttig, omdat die uw laadactiviteit kan monitoren en verwerken naar andere systemen zoals die van uw werkgever, uw sociaal secretariaat of uw leasingbedrijf. Zo kunnen zij u snel vergoeden voor de kosten van het laden thuis en beperkt u de administratie.

Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen aan een slimme laadpaal. Beschikt u thuis bijvoorbeeld over zonnepanelen, dan kan u in combinatie met een energiemanagementsysteem optimaal uw zelf opgewekte energie verbruiken en het maximale piekverbruik vermijden. Dat laatste wordt in Vlaanderen nu al aangemoedigd met behulp van het capaciteitstarief.

 

Verandert u van werk of leasingmaatschappij? Dan kan u uw slimme laadpaal blijven gebruiken en de stroomkosten recupereren, indien de car policy dat toelaat. Het is zelfs mogelijk om uw partner aan dezelfde laadpaal te laten laden, ook als hij of zij bij een andere leasingmaatschappij is aangesloten. De provider zal uw laadpaal dan semipubliek maken zodat u er meerdere voertuigen mee kan laden, elk via hun eigen laadkaart.

Lees meer Toon minder