Het afgelopen jaar kende elektrische mobiliteit in België een indrukwekkende groei. Met een sterke toename van laadpunten en elektrische voertuigen zijn we meer en meer een voortrekker in duurzame mobiliteit. Maar er blijven uitdagingen, zoals een verdere uitbouw van de laadinfrastructuur en de adoptie van elektrische wagens bij particulieren.
Recordgroei in 2024
Met een stijging van 72% in het aantal laadpalen en 37% meer registraties van elektrische voertuigen volgens cijfers van EV Belgium, kende België het afgelopen jaar een echte boom in elektrische mobiliteit. In totaal werden er maar liefst 127.750 nieuwe elektrische wagens geregistreerd, en staan er nu 83.111 laadpalen in ons land. Volgens onze eigen cijfers zijn er in België intussen 68 elektrische voertuigen per snellader, goed voor een 4e plaats op de Europese ranking. We zijn dus goed op weg in onze ambitie om tegen 2030 twee miljoen elektrische voertuigen op de Belgische wegen te hebben.
Deze sterke groei valt ook internationaal op. Uit cijfers van ACEA blijkt dat in 2024 28,5% van alle geregistreerde wagens in België elektrische voertuigen waren. Dat is een stijging van 9% t.o.v. 2023, maar liefst 15% meer dan het gemiddelde voor de Europese Unie (13,6%). België staat daarmee 7e op de Europese ranking, en moet enkel de Scandinavische landen, Denemarken, Nederland en Malta voor laten gaan.
Prijzen van elektriciteit stabiliseren
Een andere goede zaak: volgens cijfers van Arval lijken de elektriciteitsprijzen te stabiliseren na een sterke groei in 2022. In België zitten we met een gemiddelde elektriciteitsprijs van 0,24 cent per kWh licht boven het Europese gemiddelde van 0,22.
De gemiddelde benzine- en dieselprijs bedroeg volgens cijfers van Statbel in 2025 respectievelijk 1,73 en 1,79 euro per liter. Gaan we uit van een conservatief verbruik van 20 kWh/100km voor een elektrisch voertuig en 5l/100km voor een benzine- of dieselvoertuig, dan blijft de verbruikskost van een elektrische wagen per 100 km aanzienlijk lager dan die van een wagen op traditionele verbrandingsmotor.
Uitdagingen voor de toekomst
Er zijn natuurlijk ook nog verbeterpunten. Het blijft belangrijk dat onze verschillende overheden consistent beleid blijven voeren ten opzichte van de transitie naar een elektrisch wagenpark. En qua laadinfrastructuur scoren we wel goed, maar er blijft werk aan de winkel. Het gemiddeld marktaandeel EV’s zou in 2030 volgens onze eigen Arval-projectie meer dan 50% bedragen. Het blijft dus nodig in bijkomende laadinfrastructuur te investeren.
We geloven alvast dat deze vooruitgang in laadinfrastructuur de adoptie van elektrisch rijden nog verder zal stimuleren. Zeker in de particuliere markt is er nog steeds marge voor een sterke groei. Met steeds meer betaalbare elektrische voertuigen, elektrische jonge tweedehandswagens en een groeiende laadinfrastructuur is de sector er alvast klaar voor.