Koning winter staat voor de deur en straks nemen de temperaturen weer een vrije val. U kan geconfronteerd worden met koude, sneeuw en gladde wegen, wat ervoor zorgt dat een traject of reis al snel een uitdaging is. Met een elektrische auto kunnen deze uitdagingen groter zijn. Om gerust en veilig met uw elektrische auto te rijden, hebben we enkele aandachtspunten opgesomd. Zo bent u goed voorbereid en vermijdt u een aantal valkuilen.
Rijd gerust en veilig
- Kijk regelmatig de algemene staat van de elektrische auto na:
- de ruitenwissers;
- de spanning van de winterbanden;
- de vloeistofniveaus (sproeivloeistof met antivries);
- de afstelling van de spiegels;
- de werking van de lichten (richtingaanwijzers, koplampen en andere lichten).
- Is uw laadkabel bevroren? Probeer uw auto zo veel mogelijk binnen te zetten want voorkomen is beter dan genezen. Is dat toch niet mogelijk? Zorg ervoor dat de stekker van de auto droog is. Komen deze tips te laat? Gebruik dan een warmwaterkruik of een kersenpitkussen om de aansluiting te ontdooien.
- Verwarm uw auto tijdens het laden. Een koude auto opwarmen vergt meer elektriciteit dan de temperatuur van een opgewarmde auto te behouden.
- Kies tijdens het rijden om enkel de stoelverwarming en stuurverwarming te gebruiken. De hoofdverwarming gebruikt tot wel 10 tot 30 keer meer elektriciteit.
- Heb steeds een laadkabel bij. In de winter kan de actieradius van een elektrische auto lager liggen doordat de batterijen minder energie opslaan bij lage temperaturen. Neem daarom steeds een laadkabel mee, zo kan u altijd en overal even opladen.
- Rijd op winterbanden. Ze bieden meer grip, en dat zorgt bij elektrische auto voor minder energieverlies en dus meer kilometers.
- Vergroot uw actieradius door zo weinig mogelijk de elektronica in de auto te gebruiken tijdens het rijden.
- Laat geleidelijk uw gaspedaal los om slippen te voorkomen. Wanneer u de gaspedaal van een elektrische auto loslaat regenereert deze energie en verliest u meer snelheid dan bij een conventionele auto. Doe dit voorzichtig, zodat u niet begint te slippen op gladde wegen.
Gaat u met uw elektrische auto op (wintersport)vakantie?
- Kijk de algemene staat van de elektrische auto na.
- Zorg dat uw batterij maximaal geladen is voordat u aan uw reis begint.
- Stippel uw route op voorhand uit.
Via de boordcomputer van uw auto krijgt u een idee van het aantal stops op uw reis. Gebruik daarom de handige app A Better Route Planner. Vergeet hierbij zeker ook niet om de compatibiliteit van uw keyfob via de app van 50five e-mobility (Numobi) of Easy Charging (Luminus) te vergelijken met de voorgestelde laadpunten.
50five e-mobility (Numobi)
Easy Charging (Luminus)
Ik ga op vakantie en ik neem mee...
- Wacht niet tot de accu bijna leeg is om te herladen: plan tussenstops wanneer uw batterijpercentage nog 20% aangeeft. Zo kan u steeds een alternatief zoeken indien dit nodig is. Beter 3 korte laadsessies dan 1 lange laadbeurt.
- Maak eventueel een nachtstop. Dit is een uitstekende gelegenheid om uw eigen batterijen en die van uw elektrische auto weer op te laden.
- Een dakkoffer, zware bagage, fietsen en/of uw aanhangwagen verhogen uw verbruik, hou er rekening mee bij het plannen van uw reis.
- Biedt uw accommodatie een laadmogelijkheid? Vergeet dan uw laadkabels niet! Uw thuislaadkabel kan nuttig zijn om op uw bestemming te gebruiken.
- Pas uw snelheid aan. Hoe sneller u rijdt, hoe sneller de batterij leeg is. Gebruik de ‘ecologisch rijden’-modus indien deze beschikbaar is. Zo vermindert de luchtweerstand bijvoorbeeld met 15% als u 110 km/u rijdt in plaats van 120 km/u.
- Een ijskrabber en een slotontdooier kunnen steeds van pas komen.
- Neem de identiteitsdocumenten van alle gezinsleden, uw rijbewijs en de geldige boorddocumenten (bv. witte kaart) mee.
- Denk ook aan een vignet. Dit is verplicht in Zwitserland, Oostenrijk en sommige Duitse binnensteden.
- Is de verplichte uitrusting aanwezig in de auto? Zorg zeker voor een veiligheidsdriehoek, EHBO-koffer, brandblusser en fluohesjes.
- Neem mondmaskers en ontsmettende handgel mee.
- Gaat uw trouwe viervoeter mee op vakantie? Vergeet dan ook het Europees paspoort niet.
- Een deken en warme drankjes om je warm te houden tijdens eventuele file zijn geen overbodige luxe.
- Neem een paar boeken en spelletjes mee om de kinderen onderweg bezig te houden.
- Las ook voldoende pauzes in om uit te rusten en te eten.
Reist u naar het buitenland?
- Bekijk de Car Policy van uw werkgever. Mag u met de elektrische auto naar het buitenland?
- Heeft uw land van bestemming, en de landen die u doorkruist, de grenzen opengesteld voor buitenlandse toeristen? Neem een kijkje op de Belgische website van Buitenlandse Zaken voor meer informatie over de situaties per land.
- Wat zijn de verkeersregels in uw land van bestemming en de landen die u doorkruist? Vermijd boetes en zorg dat u goed geïnformeerd bent over de mobiliteit en de verkeersreglementen van de Europese landen. Kies een land en klik vervolgens op 'Rondrijden in ...'.
- Staat uw bestemmingsland, en landen die u doorkruist, niet op uw witte verzekeringskaart? Neem dan contact op met onze verzekeringsafdeling via insurance.be@arval.be (indien dit is inbegrepen in uw leasecontract), of met uw eigen verzekeringsmaatschappij.
- Vraag uw Drive Certificate aan als u buiten de Schengenzone of EU reist. Doe hiervoor aanvraag via Renta Drive. Dit duurt 3 tot 5 werkdagen.
Veilig terug naar huis
Heeft de auto een week in de koude gestaan? Dat kan de batterij perfect aan, maar naar alle waarschijnlijkheid werkt de regeneratiefunctie niet meer.
Dit kan u eenvoudig oplossen door de auto op te laden tot 80% vlak voor uw exacte vertrek. De batterij wordt warm tijdens het laden zodat de regeneratiefunctie zich volledig herstelt. Dan kan u tijdens de bergafdaling remmen op de motor en wint u dus tientallen gratis kilometers.
Vergeet niet de My Arval Mobile-app te downloaden
Met deze app heeft u alle informatie over uw leaseauto bij de hand. In slechts één klik staat u in contact met Arval Driving Experience en heeft u meteen toegang tot:
- alle essentiële gegevens en documenten van uw auto (volmacht die u toestemming geeft om met de auto te rijden en de witte verzekeringskaart als u bent verzekerd door Arval);
- andere documenten die kunnen worden gedownload, zoals uw rijbewijs of kentekenbewijs;
- een kaart met de servicepartners in de buurt; en
- een overzicht van de onderhouds- en/of herstellingsgeschiedenis van uw auto.
Lees meer over My Arval Mobile op onze website.
Pech onderweg?
Bel Arval Assistance op het nummer +32 2 245 73 72 of uw eigen assistentie (als er geen bijstand is opgenomen in uw contract). Sla alvast het bijstandsnummer en het Europees noodnummer (112) op in uw telefoon, om stress te vermijden.
Heeft u bijstand in het buitenland nodig? Vraag dan aan de garage om contact op te nemen met de Arval-entiteit van het land waar u zich bevindt om de facturatie te regelen. Arval neemt de kosten voor herstelling op zich en in de meeste gevallen moet u zelf niets voorschieten.