TCO: Total Cost of Ownership om uw budget te optimaliseren
Wat als de prijs die u voor uw auto betaalt niet overeenstemt met wat hij u echt kost?
Achter die vraag schuilt het concept Total Cost of Ownership – of de totale eigendomskosten in het Nederlands. Dat betekent dat er naast het huurgeld verborgen kosten zijn die deel uitmaken van de levenscyclus van een auto. Die onderhouds-, verzekerings-, herstellings-, tank- en kilometerkosten, CO2-bijdrage, taksen, btw enz. kunnen een grote impact hebben op het budget.
Hoe wordt de Full TCO van een auto berekend?
Om de totale kostprijs van een bedrijfsauto te berekenen, moeten we nagaan welke impact de vennootschapsbelasting heeft op het totaal van de verworpen uitgaven. Aangezien de fiscale regels bepalen dat de auto deels voor privégebruik zal dienen, wat dus buiten het economische toepassingsgebied van de onderneming valt, zullen de verworpen uitgaven de belastingrondslag verhogen. Conclusie: de belasting wordt dus berekend op een hoger bedrag.
Bij Arval voegen we de meerkosten als gevolg van de niet-aftrekbaarheid van de kosten van de auto toe aan het huurgeld. De niet-aftrekbare kosten van een bedrijfsauto worden immers niet van de full TCO afgetrokken maar erbij opgeteld, om de realiteit zoveel mogelijk te benaderen. Dat geeft de indruk dat we duurder zijn, terwijl wij net een correcte kostprijs berekenen!
= Kosten van de auto incl. 'energie' + niet-terugvorderbare btw + CO2-bijdrage
+ belasting op het totaal van de verworpen uitgaven
Tot slot: de beste manier om een idee te krijgen van het Full TCO-budget van een auto is te kiezen voor operationele leasing, dat is een 'all-in'-formule. Het beheer van de kosten en risico's worden toevertrouwd aan een derde, de leasingmaatschappij. U betaalt een vast bedrag per maand en komt niet voor onaangename verrassingen te staan. Naast het financiële aspect is er ook de organisatorische tijdwinst voor uw bedrijf en de garantie dat uw teams altijd over productief materieel beschikken.
Hoe kunt u de aanbiedingen best vergelijken en de juiste keuze maken?
De beste manier om de aanbiedingen te vergelijken, is uit te gaan van de Full TCO bij de keuze van de auto en vervolgens aan verschillende marktspelers offertes voor direct leasing (huur) te vragen. Zo kunt u appelen met appelen vergelijken.
Wat zijn de voordelen van de full TCO?
De full TCO geeft een reëel beeld van de globale kostprijs van een auto inclusief de fiscale impact. Zoals u weet, hangt de fiscaliteit in België vooral af van de CO2-uitstoot van een auto. De full TCO maakt het mogelijk rekening te houden met de fiscale hefboom om groenere auto’s in het wagenpark op te nemen en om auto’s met verschillende soorten aandrijfsystemen concreet met elkaar te vergelijken.
Dankzij de full TCO kunt u ten slotte gemakkelijk een mobiliteitsbudget uitwerken en een cafetariaplan opstellen waarin de werknemers een auto wordt aangeboden.
Er wordt ook gezegd dat kopen beter is dan huren. Echt?
Dat mag dan doorgaans wel kloppen voor de aankoop van een huis of appartement, maar voor een auto gaat dat veel minder op omdat er mettertijd een waardeverlies is. Kortom, zodra de waarde van een goed in de loop van de tijd vermindert, is huren echt wel een goed idee.
Hebt u vragen over de full Total Cost of Ownership?
Bij Arval bestaat er een onafhankelijke entiteit die u graag helpt bij het uitstippelen en implementeren van de strategie voor uw wagenpark en mobiliteit. Het team van Arval Consulting is actief sinds 2008 en kan al uw vragen beantwoorden. Het helpt u graag bij de overstap van een gewoon naar een full TCO-budget. Neem gerust contact op per mail naar yves.ceurstemont@arval.be of telefonisch op het nummer 02 240 01 99.
Kortom: of u nu bedrijfsleider of beheerder van een wagenpark bent, het is essentieel om een duidelijk en helder beeld te hebben van de full TCO van de voertuigen in uw wagenpark. Zo houdt u uw budget onder controle en kunt u de kosten drukken!