A van for Link in de Kabel

DigitAll zet bakfiets en bestelwagen in tegen digitale uitsluiting

Samenwerking 15 Feb 2022

DigitAll, de alliantie voor digitale inclusie in België, lanceert MobiDig. MobiDig is een mobiele toolkit met digitaal materiaal waarmee sociale organisaties naar hun doelgroepen toe kunnen gaan om hun digitale geletterdheid te bevorderen. Tijdens een pilootfase van zes maanden zullen sociale organisaties Hobo en Link in de Kabel de mobiele toolkit gebruiken op verschillende locaties.

Digitale inclusie

In november 2020 lanceerde BNP Paribas Fortis DigitAll, een ecosysteem dat de digitale kloof in België wil verkleinen door in te zetten op digitale inclusie. In juli 2021 sloot ook Proximus zich aan als medehoofdpartner. Sinds september 2021 ondertekenden een dertigtal partners het Digital Inclusion Charter, een document met negen concrete engagementen om digitale inclusie te bevorderen.

Uit een rapport* van de Koning Boudewijnstichting blijkt dat maar liefst 40 procent van de Belgen dreigen uitgesloten te worden van de digitale wereld. Ze hebben geen toegang tot digitale middelen of beschikken niet over de juiste vaardigheden. Sociale organisaties die de digitale kennis van die mensen kunnen verbeteren, stuiten bovendien vaak op het probleem dat bepaalde doelgroepen moeilijk te bereiken zijn. Dat komt omdat ze niet op de hoogte zijn van het bestaande leeraanbod, schrik hebben voor het onbekende of de toegevoegde waarde van digitalisering niet inzien.

DigitAll werkt aan concrete oplossingen om die situatie te verbeteren. BNP Paribas Fortis, CTG Circular, Proximus en VRT bogen zich onder begeleiding van Nova Reperta over het uitwerken van een mobiele oplossing. Vandaag stellen ze MobiDig voor, een mobiele toolkit met digitaal materiaal die bestaande sociale organisaties stimuleert en ondersteunt om naar hun moeilijk te bereiken doelgroepen toe te gaan, zodat die in hun vertrouwde omgeving digitale vaardigheden kunnen leren. MobiDig zal eveneens een draaiboek maken, zodat organisaties die stap zo efficiënt en eenvoudig mogelijk kunnen zetten.

*Brotcorne, P. & Mariën, I (2020). Digitale Inclusie: barometer digitale inclusie. Brussel: Koning Boudewijnstichting.

Een mobiele box met digitaal materiaal

MobiDig is een makkelijk te transporteren trolley met hardware, een internetverbinding en oplaadmogelijkheden. CTG Circular, Econocom, Proximus en BNP Paribas Fortis schonken tablets, smartphones, modems en de boxen om het materiaal in op te bergen en te vervoeren. BNP Paribas Fortis Foundation bood bijkomende financiële ondersteuning. Alle hardware bestaat uit refurbished materiaal.

Met de mobiele box zullen sociale organisaties zich kunnen verplaatsen naar moeilijk te bereiken doelgroepen, zoals thuis- en daklozen, kwetsbare jongeren of ouderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op locatie lessen in digitale vaardigheden geven, of evenementen organiseren om hun doelpubliek warm te maken voor het gebruik van digitale tools.

MobiDig verzorgt het logistieke aspect, waardoor de organisaties zich kunnen toeleggen op hun kernactiviteiten. Bovendien krijgen de organisaties ondersteuning om de leerervaring op de locatie zo goed en stimulerend mogelijk te maken, onder andere door een digitale beleving te creëren waar ze momenteel noch de tijd noch de middelen voor hebben. Dit belevingsaspect zal de motivatie en inzet van hun doelgroep vergroten.

In een eerste fase zullen het Brusselse thuis- en daklozencentrum Hobo en de Leuvense jongerenorganisatie Link in de Kabel aan de slag kunnen met MobiDig.

Een elektrische bakfiets voor Hobo

De doelgroep van Hobo bestaat vooral uit personen die een beroep doen op urgente dag- en nachtopvang, bewoners van onthaalhuizen of mensen die gebruikmaken van begeleid wonen. De sociale organisatie wil, in samenwerking met partners uit de sector, mobiele digitale vormingen tot bij die groepen brengen om hen de eerste stappen naar digitale geletterdheid te laten zetten. De lessen zullen plaatsvinden bij de partnerorganisaties uit de dak- en thuislozensector. Met een elektrische bakfiets die Arval België schonk aan Hobo, zal de organisatie zich makkelijk kunnen verplaatsen in het Brusselse Gewest en de MobiDig-box op de verschillende locaties gebruiken.

Hobo was met deze mobiele oplossing in juni 2021 een van de 30 laureaten van Digital Brussels, een projectoproep gelanceerd door het Brusselse Gewest in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting en de Coördinatie Digitale Inclusie van het CIBG (Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest).

 

"Onze doelgroep van dak- en thuisloze personen wordt dagelijks geconfronteerd met digitale barrières. Geen (goed) materiaal, niet de benodigde vaardigheden om dat materiaal te gebruiken, ... Met de mobiele oplossing vergrotenwe gevoelig de reikwijdte van onze digitale ambitie: ervoor zorgen dat elke dak- en thuisloze persoon in Brussel toegang heeft tot materiaal én de kennis om het te gebruiken. Met de mobiele ateliers trekken we naar de plaatsen waar onze doelgroep te vinden is: andere dagcentra, onthaalhuizen, nachtopvang, ... om daar in hun vertrouwde omgeving les te geven. Het is een oplossing die werkt!"

Daan Vinck, directeur Hobo vzw

 

An electric cargo bike for Hobo

 

Een bestelwagen voor Link in de Kabel

Link in de Kabel wil via de methodiek van digitale outreach de meest kwetsbare en moeilijk bereikbare kinderen en jongeren laten deelnemen aan onze digitale samenleving. Het bereikt die doelgroep door naar organisaties en scholen te gaan die met die jongeren werken en biedt hen fijne en leerrijke activiteiten aan.

Dankzij MobiDig zal Link in de Kabel zijn aanbod kunnen uitbreiden naar regio’s die moeilijker te bereiken zijn en waar momenteel hoogstens een beperkt aantal digitalevormingsprojecten voor jongeren bestaan. Initieel zal Link in de Kabel zich met MobiDig concentreren op OKAN-klassen (onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers) in Sint-Truiden. Later zal ze dat uitbreiden naar de ruime regio rond Sint-Truiden. Arval België stelt aan Link in de Kabel gedurende twee jaar een bestelwagen ter beschikking om de MobiDig-box ter plaatse te krijgen.

 

“Dankzij DigitAll krijgt onze werking in Zuid-Limburg een flinke boost! Door de mobiele oplossing, waarbij er echt rekening gehouden werd met onze specifieke noden, kunnen we meer kwetsbare jongeren vlot en met degelijk materiaal digitaal vaardig en weerbaar maken. Niet alleen praktisch is deze mobiele oplossing een opsteker. Dankzij het prototype dat de studenten van de Erasmushogeschool Brussel samen met de UX-designer uitwerkten kunnen we de impact van onze workshops consolideren na afloop en krijgen de deelnemers ook de broodnodige leerkansen in hun vrije tijd.”

- David Loyen, algemeen coördinator Link in de Kabel vzw

 

A van for Link in de Kabel

 

Optimale gebruikerservaring

Het hele initiatief zal gaandeweg worden verfijnd en geperfectioneerd. Om de doelgroepen geïnteresseerd en gemotiveerd te houden, werkt DigitAll aan een optimale gebruikerservaring. Bij de pilootprojecten werd daarom een UX-designer ingeschakeld, een specialist die zich bezighoudt met het ontwerpen van een aangepaste ‘user experience’. De deelnemers zullen bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een responsieve webapp waarin de organisaties oefeningen en opdrachten kunnen toevoegen voor de gebruikers, waarmee die laatsten een beloning kunnen verdienen zoals bijvoorbeeld een daguitstap. Een aantal studenten uit de professionele bachelor Multimedia & Creatieve Technologie van Erasmushogeschool Brussel ontwierpen hiervoor een eerste prototype in samenwerking met Namahn en VRT.

 

"Wij zijn verheugd om deel uit te maken van dit nieuwe project Mobidig. Samen met BNP Paribas Fortis en vele andere partners kunnen we bijdragen aan meer sociale inclusie in de maatschappij. Dit ligt trouwens ook volledig in lijn met de filantropische acties van Arval en vormt de kern van onze MVO-strategie. We willen ons inzetten voor de maatschappij en nemen daarom onze verantwoordelijkheid door onder meer dit project te steunen."

- Laurent Loncke, general manager van Arval België

 

In de loop van 2022 zal MobiDig verder uitbreiden, onder meer met een pilootproject in Wallonië. Voor de verdere uitwerking en uitbreiding van het project kan MobiDig een beroep doen op financiële ondersteuning van het kabinet van Petra De Sutter, vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post. MobiDig is voor toekomstige projecten nog op zoek naar organisaties die aan digitale vorming doen, graag naar de meest kwetsbaren toe zouden gaan en willen meewerken aan een verdere verfijning van het initiatief.

 

Lees meer Toon minder